100 let od narození Zdeňka Milera

Roztomilého Krtečka, kterého znají děti v mnoha zemích, dal světu Zdeněk Miler. Od narození výtvarníka, animátora a režiséra v neděli uplynulo přesně 100 let. ( Narodil se 21. února 1921 v Kladně.) Celkem vyrobil na 70 animovaných filmů a svými ilustracemi vyzdobil na 40 knih. Ocenění se mu dostalo nejen na domácích festivalech, ale i v zahraničí.

Jak to bylo s Krtečkem?

Zdeněk Miler dostal úkol. Najít nové zvířátko do pohádky. Zdánlivě jednoduché zadání ale mladému animátorovi zamotalo hlavu. „Snad dva měsíce jsem koukal z okna a přemýšlel. Jednoho dne jsem se šel projít do lesa, vylezu na louku, najednou zakopnu, prásk ho a ležím. Vedle mě krtina a mně svitlo. Sláva! Letěl sem domů a vyndal Brehmův život zvířat.“ A tak se zrodil legendární krtek.

Zdeňka Milera pak roztomilý škůdce provázel celý život.

Původně Miler dostal úkol zfilmovat naučnou pohádku o výrobě oblečení. Hledal ale, kdo by děti příběhem mohl provázet. Na krtčí hromadu v lese narazil náhodou, nápad ale zdaleka nestačil a čekala ho krušná realizace. Krtek totiž nepatří k těm nejhezčím a nejpopulárnějším zvířatům.

„Nakreslit ho mi trvalo dva roky. Ona je to taková myš a ještě k tomu nemá ani uši,“ svěřoval se filmař. Svým vlídným přístupem, kterým byl Miler proslulý i mezi kolegy a kolegyněmi ze studia, ale přetvořil zahradního škůdce v miláčka celého národa.

První film Jak krtek ke kalhotkám přišel z roku 1956 měl obrovský úspěch. Získal lva na festivalu v Benátkách, následovaly i seriály pro německou televizi. Nemotorný krtek s červeným nosem byl nakonec hlavním hrdinou asi padesáti Milerových filmů. Na ten další ale nechal diváky čekat několik let.

Krtek se na filmové plátno vrátil až v roce 1963 v příběhu Krtek a autíčko. Čekala ho ale zásadní změna, která přispěla k jeho popularitě. Film už byl totiž beze slov. O to důležitějším výrazovým prostředkem byla kresba. Filmy jsou bez komentáře, bez dialogů a krtek se vyjadřuje pouze několika citoslovci.

Jeho „jů“, „tady, tady“ a „pá pá“ časem zlidovělo. „Jsou to hlasové záznamy mých dvou dcer ještě z doby, kdy byly malé. Tenkrát jsem je natočil a od té doby je stále kopíruju,“ popisoval autor.

Dětským divákům dal Zdeněk Miler i další zvířátka. Jeho výtvarný talent zrodil třeba zvědavé štěňátko, které v letech 1960 až 1961 skrz svoji naivnost osvětlilo dětem některé z přírodních procesů. V sedmdesátých letech potom tvořil příběhy o cvrčkovi.

Milerovi zvířecí hrdinové jsou populární i v knížkách. V Německu je Krtek známý jako Maulwurf, v anglicky mluvících zemích jako Mole. Podhrabal se i do Skandinávie a Japonska. Na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji patřil k hlavním trhákům české expozice. A na jaře 2011 se Krteček dokonce podíval do vesmíru. Letěl jako dvaceticentimetrový maňásek na palubě raketoplánu Endeavour.

Výtvarník zemřel ve věku 90 let na konci listopadu 2011.

Bookmark the permalink.

Komentáře jsou uzavřeny.